No: 772 aa - Villa Nova Uhřínov

GPS (WGS-84) : s.š.50° 14´ 58.16˝ v.d.16° 20´ 27.82˝

Kategorie : ARCHEO
Okres : Rychnov nad Kněžnou
Dne 14.6.2020 měli známku

Katalog TZ - hnědé stránky: strana 97/4


Prodejní místa :

Další odkazy na místo
nebo jeho okolí
Oficiální stránky   Odkaz k místu

Všechny odkazy se otevírají v novém okně, takže nepotřebné zavírejte


Poznámky sběratelů k tomuto známkovému místu
Na místě samotném se v známka sehnat nedá, prodej prý zrušili kvůli EET. Dá se ale koupit minimálně v suvenýrech v Deštném. Místo samé určitě stojí za návštěvu - nejen díky zajímavému výkladu průvodce a celkové atmosféře.
Na místě samotném se v zimě známka sehnat nedá, ale mají ji v suvenýrech v Deštném.
12.9.2010 22:52 - jitule
Dnes jsme navštívili toto rozporuplné místo. Uhřínov dle mapy najde každý. Samotný archeopark je značen všude i parkoviště (i pro kola) má svou ceduli. Parkování zdarma na louce. Hned při příchodu se nám nabídl průvodce a dal nám vybrat buď prohlídku bez průvodce zdarma nebo s průvodcem za 30kč. Myslíme si, že prohlídka bez průvodce nemá smysl. Jeho informace byly velice zajímavé a i když nám archeologie moc neříká, v jeho podání si člověk uměl leccos představit a pochopit. Kozy v pohodě běhali na volno po celém areálu, kozlovi se nelíbila stodola a tak rozboural zeď stodoly. O TZ průvodce nic nevěděl, ale doporučil nám nákup v Deštném.
1.9.2009 0:01 - Medvěd
Skanzen jsme našli bez problému, okamžitě se nás ujal i "průvodce", z něhož mám ale smíšené pocity:
a) netušil jsem, že prohlídka je zpoplatněná (i pro 2,5 roku staré dítě). To samo není problém - dospělí 30,- Kč, dítě 15,- Kč, TZ 25,- Kč - suma sumárum 100,- Kč. V kapse jsem měl něco drobných a pětistovku. Tu jsem předal onomu mladíkovi, ten na 20 minut zmizel v jedné z chýší, aby se pak vynořil s hrstí kovových mincí (převládaly 5ti a 10ti koruny, dvacek bylo asi 6). Manželka chtěla, abych mu drobné vrátil, že se projde do auta - já ale tak tvrdý nejsem (na obědě v Dobrušce následně servírka chrochtala blahem, že prý má drobných neustále nedostatek).
b) hned v prvním objektu nás průvodce nádherně "předudil", když nás nevaroval před tím, že v "zemnici" bude rozfoukávat ohýnek.

Nebýt těchto zážitků, líbil by se nám skanzen mnohem víc
Nelze nalézt místo prodeje... Barák u hřbitova má sice nálepku, ale zamčeno (3/3/08). Možná, že by nebylo špatný TZ prodávat ještě někde v prodejně....
V pátek 29.9. jsem pendloval přes hodinu mezi opuštěným skanzenem, muzeem (bývalá škola naproti kostelu) a bydlištěm pana majitele (Dragoun či Dragon)a nikde nikdo. Vše opuštěné. Nedalo mi to a známku jsem sehnal v neděli při návratu do Prahy, kdy jsem v muzeu pana D. zastihl.
Pozn. Kozy byly tentokrát ve stínu a zjevně netrpěly.
25.7.2006 10:21
Tak toto místo stojí opravdu za zhlédnutí...banda nadšenců, studentů se pokouší vytvořit něco velice pozoruhodného...
jediné co trošku zamrzí - než se do něčeho pustím, tak i snastuduji, či se pozeptám - týká se jejich pěstování bylinek a další zeleně - 0% znalostí a informací, i pěstování zvířat...vše má svoje a když tyto věci nezvládám netrápím sebe ani ta zvířata...
např kozy v 35 stupních přivázané na sluncem zalité lkouce není to pravé - vytvořit jim tam stinné místo nebylo by od věci...
9.7.2006 23:11
Známky by se snad měly prodávat i v muzeu v Uhřínově. Alespoň to tvrdila naše průvodkyně.
21.6.2006 20:19 - fred
TZ nebyla, neboť nebyl kromě 2 uvázaných koz nikdo přítomný. Známku nemají ani nikde v Deštném.
4.9.2005 20:27 - K8 [k8@kreteni.cz]
31.8. jsme podle velké žluté cedule u silnice snadno Villu Novu našli, a o pár metrů dál je dokonce značka parkoviště pro návštěvníky (na louce)
jinak chvíli poté, co jsme se tam procházeli dorazil i průvodce (měl tam prý být již od 9:00, ale přišel asi v 9:30) a podal nám stručný výklad (naše skoro 3 letá dcera déle jak 20 minut nikde nevydrží) a prodal i TZ, takže my byli spokojeni
29.8.2005 8:06 - Fylkir [Fylkir@seznam.cz]
Zvláštní místo a zvláštní lidé. Ačkoliv se to bude mnoha lidem zdát neuvěřitelné, existují lidé - které takovéto věci zajímají a chtějí si ověřit v praxi, jak se v dávných dobách vlastně žilo... Pokud jde o TZ, mají ji oficielně prodávat v Deštné v Muzeu zimních sportů. Tam jim ale došla a zřejmě podcenili sběratelskou vášeň nás nadšenců dřevěných koleček. My žádné dřevěné obdélníky nekupujeme :-D. Známku jsem si koupil přímo v Uhřínově od průvodce - který mi ji ochotně - ačkoliv už bylo dost hodin - zajistil posláním posla do vesnice.
25.6.2005 21:46
Potvrzuji předešlý příspěvek, dnes 25.6. odpoledne (15,15) zde nebyl vůbec nikdo, tak co s tím uděláme? Když zde nejsou ve volný den v létě, tak po zbytek roku asi také ne. Připadá mi výběr místa nesprávný, mladí nadšenci po několika letech či spíše měsících fyzické práce postupně ztratí ideály a jdou od toho.
25.6.2005 19:33
Když už se nám podařilo najít vesničku Uhřínov, hledali jsme dlouho středisko. Taky nejsem pro pouťové atrakce, ale jeden, aspoň papírový, ukazatel by určitě pomohl s hledáním. Když jsme na místo přišly, nikde nikdo nebyl.
27.2.2005 17:56 - Tomka
Známku mají v Muzeu zimních sportů, turistiky a řemesel v Deštném v Orlických horách, které na experimentu Villa nova Uhřínov participuje. Prý na známky čekali od března 2004 a teprve 24.2.2005 jich nezjištěný počet dostali.
27.9.2004 12:59 - krakora a spol
Souhlasim s Rudou a Bary. Je to jen hrstka nadšenců která se snaží převést teorii do reálu a zjistit jestli to skutecne tak mohlo byt a jesli nekdo touzi po poutacich, placenem parkovisti, stánkach se suvenyry a napapouskovanem vykladu at jede radsi nekam jinam
13.9.2004 20:44 - kamil [kamvl@volny.cz]
JENOM NAPROSTÝ BLÁZEN MOHL TOMUTO MÍSTU DÁT NĚKDY ZLATÉ MÍSTO. DĚS BĚS. NIKDO NIC NEVÍ. A KDYŽ SE ZEPTÁTE TAK OBTĚŽUJETE - TEDY POKUD TO VŮBEC NAJDETE. EXPERIMENTÁLNÍ ARCHEO VYPADÁ ÚPLNĚ JINAK
16.8.2004 7:18 - Ruda a Bary
Dne 21.7.jsme navštívili Středisko experimentální archeologie Villa Nova v Uhřínově. Na místě právě pracovala parta studentů z vysokých škol. Velmi ochotně nám podali výklad o jednotlivých objektech a zodpověděli všechny naše dotazy. I když jsme zde TZ nesehnali (nebyla včas dodána), byli jsme prohlídkou tohoto zajímavého místa nadšeni a zařazujeme Villa Novu mezi Zlatá místa. Vzkaz pro sběratele TZ: Uvažujte reálně. Očekávejte, že uvidíte pouze archeologický experiment hrstky nadšených lidí a ne klasické turistické místo s veškerým službami.
13.7.2004 15:03 - Agi [agib@seznam.cz]
Villa Nova zklamala
Opravdu Villa Nova zklamala, myslím si, že to je místo, které není hodné toho, aby se tam TZ prodávala. Villa Nova má na svých internetových stránkách uvedeno, že v průběhu prázdnin je přítomen průvodce a že je otevřeno pro veřejnost od-do, ale skutek utek. Místo skanzenu se špatně hledá a když už jej najdete, tak uvidíte pár polohliněných domečků a u nich parta lidí, která neumí česky. A když se ptáte po průvodci, nebo po nějaké informaci o skanzenu, tak nikdo nic neví a jsou skoro i neochotní. Maximálně Vás pošlou do vesnice do bývalé hospody, kde údajně má být expozice, průvodce a mají tam prodávat i TZ. Průvodce nebyl, prodejní štít známek měli, ale známky nikde a všude dost nepříjemný nepořádek a zápach - ani se mi do budovy nechtělo vstupovat...
12.5.2004 10:47 - Láďa [lstark@zdb.cz]
známku jsem zakoupil v bývalé hospodě u autobusové zastávky,prodávají ji zde cizinky.
9.7.2003 0:57
O TZ vědí, ale ještě je nemají - je to napsáno u prvního objektu skanzenu. Rarita - provázejí zde dívky z Německa, které jsou zde na roční praxi, o skanzenu vědí spousty informací, snaží se mluvit česky, mají tam propagační letáček i pohled. Vstupné dobrovolné.
9.6.2003 21:28
TZ nemají a nic onich nevědí!!!
9.6.2003 21:19
Nevědeli vůbec co to turistické známky jsou!!!

Statistika prodeje známek v roce 2003

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2004

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2005

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2006

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2007

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2008

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2009

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2010

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2011

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2012

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2019

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2020

Měsíce v roce


Prosím, aktualizujte zde údaj, zda známku měli či neměli, co nejčastěji.
Toto zadání se projeví v záhlaví místa a ve statistice prodeje (čím víc údajů, tím přesnější bude graf).
Stačí zadat pouze den / měsíc a jestli známku měli či neměli (rok to doplní samo),
pokud zadáváte jiné než letošní datum, musíte zadat i rok tedy - den / mesic / rok.

Datum návštěvy : 


Do poznámky zapisujte nějaké zajímavější postřehy.
Poznámka typu "mají známku" je trochu zbytečná, k tomu slouží volba výše.
E-mail a jméno jsou nepovinné, kdo nechce, nemusí je vyplňovat.

Nová poznámka :
Jméno :   E-mail : 


Sem můžete zadat cenu, za kterou TZ prodávají, pokud je vyšší nebo nižší než 40 Kč.
Zadáním 40 Kč se zruší zobrazování informace o předražení či zlevnění.

Cena TZ : Kč   


Ohodnocená místa se zobrazí ve filtru „Zlatá místa“ nebo na „Černé listině“
hodnocení míst dobře zvažte, hodnocených míst by nemělo být mnoho (jen těch pár nejlepších a nejhorších).

Hodnocení místa : 


Tlačítkem Ulož se najednou uloží výše vyplněné údaje,
nemusíte vyplňovat vše, co nevyplníte, to se neuloží.


Technické připomínky a informace k českým TZ posílejte na k8@kreteni.eu
informace k ostatním státům můžete posílat Fredovi na adresu jardafredo (zavináč) gmail . com
za umístění slovenských TZ v mapě můžete poděkovat jednomu sběrateli z Nových Zámkoch,
takže pokud se někomu nezdá umístění nějaké slovenské TZ pište na adresu duricakarol (zavináč) gmail . com

Pokud jste se dostali na tuto stránku z nějakého vyhledávače,
tak správný vstup je ze stránky : https://k8.kreteni.eu/tz/