VTZ 154 aa - Kohoutí kříž na Šumavě 23.4.2005

Obecní hospoda Nicov a Turistické a mapové centrum v Českých Budějovicích.

Katalog TZ - zelené stránky: strana 20/1


Poznámky sběratelů k této výroční známce
Známka zakoupena i deset let od vydání v infocentru v Kašperských Horách. Kohoutí kříž je možno si prohlédnout za kostelem na místním náměstí.
10.7.2006 21:39 - K8 [k8@kreteni.cz]
8.7.2006 stále ještě v prodeji
Včera jsem v hospodě v Nicově kupoval poslední.Vrchní ale říkal,že nejpozději ve středu či ve čtvrtek přivezou další.Kohoutí kříž je umístěn asi 500 m od hospody je to dobře značené žlutými šipkami s kohoutem.U kříže je malé pěkné posezení s nádherným výhledem na Churáňovsko.
Též v prodejně Kiwi v Praze.
25.5.2005 14:15 - Advisor
21. května ve stánku na parkovišti ve Stožci.
23.5.2005 19:07 - Tomsl
18. 5. 2005 Mapcentrum České Budějovice +
Pro info, proč je tato známka vydaná a třeba i proto, aby jste si nespletli kříž v Nicově s křížem v Úbyslavi jako já :)

KAŠPERSKÉ HORY (Klatovsko) 26. dubna (ČTK) - Kopie unikátní historické památky, takzvaného kohoutího kříže, se o víkendu vrátí na původní místo u vesnice Nicov nedaleko Kašperských Hor. Téměř pětimetrový kovaný kříž strhli a zničili v 60. letech 20. století vandalové a nyní je součástí sbírek kašperskohorského muzea. Při nedávném restaurování historici nechali zhotovit kopii kříže, jež opět ozdobí původní místo, řekl dnes ČTK historik kašperského muzea Vladimír Horpeniak.
Původní kohoutí kříž pochází z roku 1890. Je ozdoben četnými detaily ze silného plechu znázorňujícími nástroje Kristova umučení a na vrcholu je kohout. "Kříž je pozoruhodnou památkou lidového umění a řemesla a zároveň působivým dokladem lidové zbožnosti," tvrdí Horpeniak. Podobným křížům se znázorněním nástrojů Kristova umučení se podle něj říká Arma Christi a byly oblíbené v sousedním Bavorsku.
Na vrcholu nicovského kříže je kohout připomínající trojí zapření Krista apoštolem Petrem - dříve, než kohout zazpíval, Petr třikrát zapřel svého mistra. Kohout stojí na hodinách, které ukazují třetí hodinu, tedy čas, kdy Kristus na kříži skonal.
Na kříži vedle Ježíšova těla a trnové koruny jsou ze silného plechu siluety dalších předmětů: hřebů, kladiva, kleští, vrtáku, kopí, halapartny, ruky, která Krista udeřila, Pilátova džbánu, rukojeti bičů a důtek, žebříku, lopaty, kalicha, tesáku, houby na tyči, lucerny a podobně, popsal symboliku kříže historik.


Do poznámky zapisujte nějaké zajímavější postřehy.
Poznámka typu "mají známku" je trochu zbytečná, k tomu slouží volba výše.
E-mail a jméno jsou nepovinné, kdo nechce, nemusí je vyplňovat.

Nová poznámka :
Jméno :   E-mail : 


Tlačítkem Ulož se najednou uloží výše vyplněné údaje,
nemusíte vyplňovat vše, co nevyplníte, to se neuloží.


Technické připomínky a informace k českým TZ posílejte na k8@kreteni.eu
informace k ostatním státům můžete posílat Fredovi na adresu jardafredo (zavináč) gmail . com
za umístění slovenských TZ v mapě můžete poděkovat jednomu sběrateli z Nových Zámkoch,
takže pokud se někomu nezdá umístění nějaké slovenské TZ pište na adresu duricakarol (zavináč) gmail . com

Pokud jste se dostali na tuto stránku z nějakého vyhledávače,
tak správný vstup je ze stránky : https://k8.kreteni.eu/tz/