No: 897 aa - Kalenice - Tvrz Hvížďalka

GPS (WGS-84) : s.š.49° 16´ 14.00˝ v.d.13° 43´ 4.63˝

„Zlaté místo“

Kategorie : HRADY
Okres : Strakonice
Dne 27.5.2017 měli známku

Katalog TZ - hnědé stránky: strana 113/1


Prodejní místa :
  • Tvrz, Kalenice [GPS: s.š. 49° 16´ 14.00˝ v.d. 13° 43´ 4.63˝]
  • Jana Svítilová, Kalenice 52 [GPS: s.š. 49° 16´ 18.79˝ v.d. 13° 43´ 10.60˝]
  • Koloniál na návsi (budova obecního úřadu), Kalenice 47 [GPS: s.š. 49° 16´ 17.66˝ v.d. 13° 43´ 8.59˝]
  • Hospůdka Kovárna, Volenice 164 [GPS: s.š. 49° 15´ 6.61˝ v.d. 13° 44´ 55.24˝]

Další odkazy na místo
nebo jeho okolí
Oficiální stránky

Všechny odkazy se otevírají v novém okně, takže nepotřebné zavírejte


Poznámky sběratelů k tomuto známkovému místu
Do areálu pěkně opravené tvrze jsme se bez problémů dostali, ale na dveřích u tvrze samotné dva velké visací zámky. Restaurace ve Volenicích krátce po poledni zavřena. Takže bez známky.
Příchod k tvrzi není nijak označen. U telefonní budky a kontejnerů v obci nutno projít dřevěnou brankou (bývá otevřená), pak druhou brankou a jsme u tvrze. Budova je krásně opravená, zahrada, či spíše park, vzorně udržovaná. Bohužel, na dveřích masivní zámky, nikde nikdo. Posedíme na lavičce, načerpáme energii z obrovského 350 let starého javoru a míříme k 3 km vzdáleným Volenicícm. Zdejší hospoda je prodejním místem TZ, bohužel všední den otevírá až v 17 hod., o víkendu v 16, takže krátce po poledni odjíždíme s nepořízenou.
Obdivuji jak jste pane Kubíčku získal informace o panu Panošovi. Váš informátor tyto informace získal od senilní dcery pana Panoše, které bylo hodně pře 80 let. Jistě bude Váš dobrodinec MUDr. Ráth jistě bude nadšený, že vychvalujete okupačního člena vlajky. měl by jste také vědět, že v době haydrichiady byla v roce 1942 obec Kalenice obsazena německým vojskem a prováděny domovní prohlídky. Toto se v širokém okolí nedělo. Pkud se týká hrobu na v Nezamyslicích, obraťe se laskavě na místní farnost. Vaše vzdělání, není zárukou Vaši dostatečné inteligence. Zapsal obyvatel obce Kalenice
8.8.2009 18:49
Děs, běs, smrad a hnus. Tak bych charakterizoval tuto díru světa. Člověk se diví, co všechno má turistickou známku.
Tvrz je již zrekonstruována, chybí ještě nátěr fasády, zrekonstruovaný je též sklep s částí původní podlahy, výstavka vykopávek je v upravené místnosti v přízemí. Okolí tvrze je moc pěkně upravené, majitelka velmi příjemná a vstřícná paní.
3.8.2006 20:41 - houbar
Známka koupena přímo u majitelky,tvrz obehnána lešením a opravuje se a nedávno se dokončil archeologický průzkum sklepení. Jinak vcelku hezké místo. PS. Nalezené vykopávky se prý chystají vystavit.
31.10.2005 13:36 - K8 [k8@kreteni.cz]
My jsme u pana Sulána kupovali poslední TZ co měl v zásobě
hospoda ve Volenici v pondělí zavřeno, jinak otvírá až v 15h (ve čt ve 13h)
18.9.2005 16:37 - berry
TZ jsem získal od pana Sulána, který bydlí v podlouhlém baráčku (právě se opravuje) u křižovatky v obci. U hospodářské části stavení je malá kaplička.
Okolí tvrze je již v lepším stavu, podle p. Sulána se pokročilo i uvnitř oprav tvrze, snad se dočká tvrz i lepšího kabátu. Jinak přístup stále stejný (za autobusovou zastávkou visí na zdi i podrobná historie jak tvrze, tak obce).
možnost návštěvy tvrze
Chápu rozhořčení Mc.cvok +adelait a Ramona Troseckého, ale je potřeba - zvláště u takovýchto malých a "ztracených vart" - sledovat jejich weby, jsou-li k dispozici. A web www.kalenice.cz bych řekla, že je velice dobrý.
A na tomto webu si přečtete - v sekci kontakty: Pro jednotlivé zájemce existuje možnost prohlídky bezprostředního okolí tvrze i části postupně rekonstruovaného interiéru od dubna do září na požádání během víkendů (po dohodě výjimečně i ve všedních dnech). V případě zájmu pište, prosím, s dostatečným předstihem na e-mailovou adresu MUDr. Pavel Kubíček kubicek@kalenice.cz.
Z toho tedy usuzuji, že Kubíčkovi na tvrzi trvale nejsou (bydlet by se tam asi nikomu z nás nechtělo :-))), že? ), ale jsou ochotni se tam kterýkoliv víkend v uvedných měsících dostavit a zájemce provésti. Ovšem přijede-li někdo neohlášen a nebo dokonce mimo víkend, je asi dost nefér si stěžovat na to, že tvrz nelze navštívit...

Simča S.
30.8.2004 7:21
Známku jsem zakoupila na tvrzi od majitelky. Paní byla velmi ochotná. Při příchodu k tvrzi se nenechte zmáct cedulí na nedalekých vratech "soukromý pozemek vstup zakázán" tyto vrata nepatří k tvrzi. Na hradbě najdete vitrinku v dokonalým popisem objektu a je zde popsán i přístup k dírou v hradbě. Dále je zde popsána možnost jak v době nepřítomnosti majitelů je možné zakoupit známku přímo ve vsi.
Známek mají v hospodě ve Volenicích plnou krabici.Ta dost špatná otvíračka ovšem souhlasí.Takže se tam stavte až po návratu z okolního výletu.
21.7.2004 11:40
Hospoda ve Volenicich otevírá až odpoledne. Po zavřeno, Út,St,Pá,So od 14h, Čt od 13h, Ne od 15h. Takže jsme v poledne měli smůlu. Tvrz nebo jak to nazvat jsme nakonec našli. Leze se tam takovou myší dírou kolem zapáchající stoky. Vevnitř byl nějaký rozpadlý barák, který opravoval jeden zedník. Na otázku, kde je Hvízdalka ukázal na onen barák. O známkách věděl, ale prý je má majitel někde schované. Poslal nás ven na křižovatku směr Horažďovice a v takovém dlouhém domě mi příjemná paní po zaklepání nechala vybrat z krabice.
5.7.2004 22:40 - Pavel
Tvrz jsem pozoroval pouze z notné vzdálenosti a o její existenci jsem se dozvěděl až po nálezu prodejního místa
11.6.2004 15:27 - Jara [jara@sky.cz]
Chlapci, chlapci názory na tvrz jsou různé. Přečtěte si časopis Turista č.3 a to stránku věnovanou turistickým známkám. Dle názoru Rýmařova patří tato tvrz mezi Zlatá místa. Tak už se těším až Kalenice navštívím a místo zde ohodnotím. Jara
Vše bylo podrobně popsáno, absolvoval jsem téměř identickou anabázi s tím, že cedulku o zákazu vstupu jsem ignoroval a ono "turisticky zajímavé místo" jsem si šel prohlédnout. Vodní příkop je suchý a vzhledem k tomu, že val existuje pouze z 1/3, nepředpokládám, že bude kdy naplněn vodou. Samotný objekt není ničím zajímavý, snad jen tím, že je hodně starý. Bude z něj patrně rekreační objekt a areál pak nebude přístupný vůbec. Nevím tedy, kde by se potenciálně měly známky prodávat. Doporučím rýmařovským, aby existenci tohoto známkového místa přehodnotili. Můj názor je, že toto místo je výrazně pod úroveň celé myšlenky a ve srovnání s relativně nedalekou vodní tvrzí Švihov je to výsměch všem sběratelům. Obrázek ať si každý ale udělá sám...
Dnes jsme se pokoušeli v Kalenicích najít vodní tvrz Hvízdalka. Po dotazu na jednu místní obyvatelku jsme zjistili, že tvrz je ukryta uvnitř veřejně nepřístupného soukromého pozemku, tak, že zvenčí není vůbec vidět. Pozemek je obehnán nevábně působícími objekty, majitelem je prý Dr. Kubíček, tiskový mluvčí Dr. Davida Ratha. V hospodě ve Volenicích nám majitel řekl, že prodej TZ mu byl koncem loňského roku nabídnut, ale dodnes žádné TZ neobdržel. Ochotně nám dal razítko jako potvrzení o návštěvě. Vzhledem k tomu, že v nové mapě TZ je uváděn stav k 30.6.2004, veříme, že TZ do Volenic brzy dorazí, ale samotné "turisticky zajímavé místo" v Kalenicích dle nás patří na černou listinu.

Statistika prodeje známek v roce 2004

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2005

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2006

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2007

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2009

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2014

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2016

Měsíce v roce

Statistika prodeje známek v roce 2017

Měsíce v roce


Prosím, aktualizujte zde údaj, zda známku měli či neměli, co nejčastěji.
Toto zadání se projeví v záhlaví místa a ve statistice prodeje (čím víc údajů, tím přesnější bude graf).
Stačí zadat pouze den / měsíc a jestli známku měli či neměli (rok to doplní samo),
pokud zadáváte jiné než letošní datum, musíte zadat i rok tedy - den / mesic / rok.

Datum návštěvy : 


Do poznámky zapisujte nějaké zajímavější postřehy.
Poznámka typu "mají známku" je trochu zbytečná, k tomu slouží volba výše.
E-mail a jméno jsou nepovinné, kdo nechce, nemusí je vyplňovat.

Nová poznámka :
Jméno :   E-mail : 


Sem můžete zadat cenu, za kterou TZ prodávají, pokud je vyšší nebo nižší než 40 Kč.
Zadáním 40 Kč se zruší zobrazování informace o předražení či zlevnění.

Cena TZ : Kč   


Ohodnocená místa se zobrazí ve filtru „Zlatá místa“ nebo na „Černé listině“
hodnocení míst dobře zvažte, hodnocených míst by nemělo být mnoho (jen těch pár nejlepších a nejhorších).

Hodnocení místa : 


Tlačítkem Ulož se najednou uloží výše vyplněné údaje,
nemusíte vyplňovat vše, co nevyplníte, to se neuloží.


Technické připomínky a informace k českým TZ posílejte na k8@kreteni.eu
informace k ostatním státům můžete posílat Fredovi na adresu jardafredo (zavináč) gmail . com
za umístění slovenských TZ v mapě můžete poděkovat jednomu sběrateli z Nových Zámkoch,
takže pokud se někomu nezdá umístění nějaké slovenské TZ pište na adresu duricakarol (zavináč) gmail . com

Pokud jste se dostali na tuto stránku z nějakého vyhledávače,
tak správný vstup je ze stránky : https://k8.kreteni.eu/tz/